Logo Obozu Naukowego

Dietetyka kliniczna i stosowana

Prowadzący

Czas Trwania Warsztatów

25 godzin lekcyjnych (5 dni po 5 godzin lekcyjnych)

Dietetyka kliniczna i stosowana

Warsztaty z zakresu dietetyki klinicznej, leczenia żywieniowego i dietoprofilaktyki

Chcesz się dowiedzieć co oznaczają skróty BMI, PEG, WHR? Interesują Cię aspekty zdrowego żywienia, ale chcesz pogłębić wiedzę o dietetykę, która utrzymuje ludzi przy życiu? Ten warsztat jest dla Ciebie. Podczas warsztatu omówimy najważniejsze odkrycia młodej nauki, jaką jest dietetyka, wgłębimy się w tematy dotyczące prozdrowotnych diet oraz obalimy parę mitów żywieniowych. Uczestnicy dowiedzą się również, czy można żywić człowieka prosto do serca. 

Do kogo kierowany jest ten warsztat?

Warsztat jest przygotowany dla osób zainteresowanych prawidłowym żywieniem, tajnikami dietetyki i pasjonatów profilaktyki zdrowotnej. Udział w warsztacie pomoże Ci odpowiedzieć na pytanie, czy dietetyka i inne okołomedyczne kierunki studiów są dla Ciebie.

Dlaczego warto wziąć udział w tym warsztacie?

Celem warsztatów jest przekazanie wiedzy dotyczącej dietetyki i żywienia klinicznego oraz zwiększenie świadomości wpływu diety na zdrowie. Każdy uczestnik warsztatów zdobędzie wiedzę i umiejętności, które pozwolą na świadome podejmowanie decyzji żywieniowych. Oprócz aspektów dietetycznych warsztaty mają na celu zachęcenie do odkrywania świata, w tym świata nauki oraz będą inspiracją do podejmowania odważnych działań w przyszłości. 

Korzyści dla uczestników warsztatów:

  • zdobycie wiedzy dotyczącej prawidłowego żywienia i dietoprofilaktyki;
  • zdobycie umiejętności oceny stanu odżywienia, planowania diet;
  • zwiększenie świadomości istnienia relacji między stylem życia a zdrowiem;
  • uświadomienie, jak szeroką nauką jest dietetyka, zapoznanie z podstawami dietetyki klinicznej i leczenia żywieniowego;
  • zdobycie wiedzy na temat metodologii skutecznego uczenia się;
  • kształtowanie umiejętności pracy zespołowej;
  • doskonalenie swobody wypowiedzi i prowadzenia dyskusji.

Program warsztatu

Dzień pierwszy

Dietetyka wczoraj i dziś

Dietetyka jest młodą nauką, ale człowiek żywi się od początków istnienia. Jak wygląda historia dietetyki? Co nasz czeka w przyszłości? Ten dzień zaskoczy Cię od samego początku – historia dietetyki momentami jest bardzo mroczna. Jakie kryminalne zagadki ukrywa? Czy czeka nas świetlana przyszłość? Tego dnia wyruszymy też w poszukiwania kamienia filozoficznego dietetyki, czeka nas przygoda rodem z Harrego Pottera!

Dzień drugi

Magiczne liczby i proporcje w dietetyce 

Zostawiamy historię i przyszłość w tyle, ale pozostaniemy w magicznym świecie dietetyki. Drugiego dnia poznamy wszystkie tajniki pomiarów antropometrycznych i ich interpretację. Następnie dowiemy się, jak powinna wyglądać dieta szyta na miarę i poszukamy dietetycznych „gotowców”. 

Dzień trzeci

Epidemia dwudziestego pierwszego wieku

To będzie dzień refleksji i przemyśleń. Obiecujemy, że nie będziemy mówić o koronawirusie. Weźmiemy na lupę globalny problem - problem otyłości. Temat niezwykle ważny, o którym trzeba mówić i drążyć, a my będziemy drążyć głęboko. Omówimy też zasady zdrowej i skutecznej redukcji masy ciała. 

Dzień czwarty

Proszę Państwa, proszę wstać, sąd idzie!

Co to będą za emocje! Czeka nas prawdziwa rozprawa sądowa, a w roli adwokatów, sądu i ławy przysięgłych wystąpicie Wy. Może przed wyjazdem warto sobie przypomnieć parę odcinków serialu o adwokatach? Po ustaleniu werdyktu, gdy emocje już opadną przyjrzymy się psychologicznym aspektom dietetyki.

Dzień piąty

Czy da się żyć bez jedzenia?

Ten dzień będzie obfitował w historie superbohaterów, którzy żyją bez jedzenia! Dowiemy się jak to robią, pozachwycamy się nad mądrością naukowców, którzy dzielą się super mocami. I skoro już o naukowcach mowa, to wejdziemy głęboko w świat nauki sprawdzając co w trawie piszczy. Kto wie może po ostatnim dniu warsztatów wyjdziesz z zajęć krzycząc: Eureka!

Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.

Linus Pauling