Logo Obozu Naukowego

Fizjologia żywienia człowieka

Prowadzący

Czas Trwania Warsztatów

25 godzin lekcyjnych (5 dni po 5 godzin lekcyjnych)

Fizjologia żywienia człowieka

Anatomia i fizjologia układu pokarmowego człowieka

Czy wiesz, że w pozycji spoczynkowej język dotyka podniebienia a nie leży na dnie jamy ustnej? Jak już sprawdziliście i chcecie więcej mało znanych faktów na temat fizjologii układu pokarmowego, zapraszamy :) Warsztat zaspokoi nie tylko waszą ciekawość, ale będzie również stanowić dobrą powtórkę z budowy i fizjologii układu pokarmowego człowieka, przydatną w trakcie wszelkiego rodzaju sprawdzianów oraz matury z biologii.  

W ostatnich latach coraz bardziej kreuje się świadomość roli aktywności fizycznej i zdrowego żywienia w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Moda na bycie ,,fit” obejmuje nie tylko ćwiczenia prowadzące do atletycznej sylwetki, ale także model odżywiania optymalny dla wieku, płci, parametrów ciała oraz rodzaju uprawianego sportu. Zrozumienie mechanizmów zachodzących w organizmie człowieka w szeroko pojętym procesie wchłaniania składników odżywczych pozwala na świadome dobieranie składu pożywienia do własnych potrzeb, a także unikanie powszechnych błędów prowadzących do chorób metabolicznych. W trakcie warsztatu oprócz mieszanki fizjologii, dietetyki i żywienia klinicznego zapoznacie się również z patofizjologicznymi podstawami popularnych chorób dietozależnych.

Uczestnicy będą mieli okazję poznać akademicki tryb nauki, w którym po odsłuchaniu wykładu będą musieli wykorzystać świeżo nabytą wiedzę w dyskusji, ćwiczeniowej części warsztatu oraz w trakcie rozwiązywania zadań maturalnych.

Do kogo kierowany jest ten warsztat?

Warsztat skierowany jest do osób, które interesują się szeroko pojętą biologią, anatomią i fizjologią człowieka, chcą świadomie dbać o swoje zdrowie i sylwetkę, są zainteresowane studiami na kierunkach: lekarski, pielęgniarstwo, dietetyka, psychodietetyka, fizjoterapia lub innych z pogranicza nauk medycznych bądź nauk o zdrowiu oraz chcą dowiedzieć się jak wyglądają studia akademickie (szczególnie jeśli chodzi o kierunek lekarski bądź dietetykę). Do udziału zachęcamy również osoby, które lubią ciekawostki po których trzeba kilku chwil, żeby się pozbierać ;)

Dlaczego warto wziąć udział w tym warsztacie?

Dzięki udziałowi w warsztacie uczestnik:

  • zapozna się z budową i fizjologią układu pokarmowego w zakresie wykraczającym poza zakres maturalny;
  • będzie w stanie w pełni świadomie unikać najczęstszych błędów żywieniowych predysponujących do chorób metabolicznych;
  • zapozna się z technicznym aspektem studiów akademickich na kierunkach lekarski oraz dietetyka;
  • zaspokoi swoją ciekawość na kilka sposobów, a rozbudzi ją na zupełnie innym poziomie.

Program warsztatu

Dzień pierwszy

Neuroanatomia czynnościowa przewodu pokarmowego

Aby zrozumieć tajemnice skrywane przez ludzki organizm, należy poznać podstawy anatomii czynnościowej. Podążanie ścieżką Awicenny jest drogą, którą od tysięcy musi przejść każdy adept sztuki medycznej. Oprócz budowy układu pokarmowego, uczestnik będzie miał okazję poznać rys historyczny anatomii, a także postawi swoje pierwsze kroki w świecie dietetyki, obliczając swoje zapotrzebowanie na podstawowe makroskładniki. Na koniec zmierzy się z kilkoma zadaniami maturalnymi z biologii.

Dzień drugi

Co w brzuchu burczy?

Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego robicie się głodni? Jak to jest, że głód może ustać, albo jak powstaje dźwięk burczenia w brzuchu? Odpowiedzi na te pytania mają znaczenie kliniczne, które połączone z wiedzą o trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych daje podstawy do zrozumienia motoryki przewodu pokarmowego i mechanizmów którego go regulują. Po warsztacie i części dyskusyjnej ponownie zmierzymy się z zadaniami maturalnymi.

Dzień trzeci

Mikrobiom

Czy depresja może zależeć od robienia zdrowej kupy? Jaki pasożyt przewodu pokarmowego może dawać objawy dopiero po 10 latach od zarażenia człowieka? Czy jak zarażę się tasiemcem to będę mógł/mogła codziennie jeść "maczka" bo i tak schudnę? Czemu bakterie w przewodzie pokarmowym są równie ważne jak wątroba? Oprócz odpowiedzi na te pytania uczestnik zapozna się z modelem współczesnych badań naukowych w świecie medycyny. Dowie się, gdzie szukać rzetelnej wiedzy naukowej i jak weryfikować informacje. Na koniec dnia na uczestników będzie czekało kilka zadań maturalnych.

Dzień czwarty

Chcesz monotlenk diwodoru?

Ile powinnam/powinienem pić? Czy piję za mało? Czy da się wypić za dużo wody? W jaki sposób zapobiec odwodnieniu w upalne dni? Dlaczego wielbłąd może wytrzymać bez wody a ja nie? Poza pytaniami poruszymy również kwestię dostarczania płynów w różnych stanach fizjologicznych, chorób związanych z gromadzeniem wody i pracą nerek, a także uporamy się z zadaniami maturalnymi.

Dzień piąty

Jak poskromić pacmana?

Regulacja apetytu - głodu i sytości to jeden z podstawowych elementów decydujących o masie ciała. Ich wzajemne oddziaływanie determinuje wiele zachowań z życia codziennego, które omówimy w kontekście chorób związanych z odżywianiem. Zastanowimy się również, jak media oddziałują na naszą psychikę w kontekście wyboru produktów spożywczych i dlaczego redukcja masy ciała często bywa nieskuteczna. Na koniec kilka zadań maturalnych.

Przyprawą potrawy jest głód.

Cyceron